GB ÜTŐK ELŐNYEI

A GB Science ütő újdonságai és előnyei:


1. Az ütőlap eltolása

2. GB markolat

3. Együttes előnyök

4. A GB ütők sportorvosi előnyei

5. GB ütőfák minősége

6. A nyél


1. Az ütőlap eltolásának okai, mely az ütő alakjának jelenlegi formájához vezetett:

(Figyelmeztetés: Csak a horogszerű alsó ívvel ellátott GB fogóval érhetők el az itt felsorolt előnyök!)

1.1. A GB Science ütő formájának kialakításánál az első szempont az volt, hogy a minél kisebb takarás érdekében a mutatóujj természetes vonalán alakítsuk ki az ütőlap alsó ívét.

Így biztosítottuk a tökéletes érzékelést az ujjbegyek segítségével, ugyanakkor csökkentettük azt a felületet, amivel nem lehet játszani a fonák oldalon a mutatóujj kitakarása miatt.

A labda pontos irányításában jelentős szerepet játszik a fonák oldalon az ütőlapra szorított mutató ujj begye, amelyben található idegvégződések segítségével szerzi a játékos az ütő irányításához szükséges információkat, a keletkezett rezonanciák által.

A hagyományos ütőknél, jelentős ütőfelületet takar el a mutatóujj, gondot okozva

(főleg a kezdőknek) a fonák oldali játékban (az ujjra pattanó labdák miatt).

1.2. A mutatóujj vonalához igazodik az ütőlap további kialakítása, amely

az ütőlap fejének eltolásához vezetett. A fej eltolásával az ütőlap súlypontját az alkar vonalába lehetett levinni.

Így az ütőlap tengelye szinte természetes folytatása az alkarnak. Ennek jelentős előnye, az hogy kisebb munkavégzéssel lehet a labdát megütni, mert a labda találati pontja az ütő felületén az alkar vonalába esik, így ugyan olyan erejű ütést kisebb energiával tudunk elvégezni (ez a játék során végzett több ezer ütést számítva, győzelemre is vezethet, mert az elfáradás, a kisebb munkavégzés miatt, később következik be).

1.3. A 4,5 cm-rel eltolt ütőfej miatt, minden irányban (backhand, forehand, és a háló felé egyenes irányban is) 4,5 cm-el távolabbi labdák érhetők el, azonos test és kéztartást feltételezve, a hagyományos ütőkhöz képest. Ez óriási előny, gondoljunk csak a sok ütő élére pattanó labdára, vagy a háló mögé beejtett labdák elérésére.

1.3.1. Az asztal feletti indításnál, nem kell a kézfejet olyan mélyre levinni a labda eltalálásához, mivel az ütő alsó éle 4,5 cm-rel lejjebb nyúlik, mint a hagyományos ütőknél. A labdák indításához kisebb erő szükséges, az ütőfej súlypontjától számított megnövekedett erőkar miatt, ami a 4,5 cm-es eltolásnak köszönhető. Az ütés ellazított csuklóval végezhető, ami a pontos labdairányítást könnyűvé teszi.

1.3.2. Nagyobb labdasebességű ütések érhetőek le vele, az ütő széleinek nagyobb kerületi sebessége miatt, ami szintén az ütőlap 4,5 cm-es eltolásának a pozitív hozadéka.

1.3.3. Nagy pörgető képesség - szintén a 4,5 cm-rel eltolt ütőfej miatt.

A pörgetés: alulról felfelé irányuló mozdulatsor. A találati felület (találati hossz, labdafogás hossza) megnövekedett a GB Science ütőknél.

- A nagyobb kerületi sebesség miatt nagyobb pördület adható a labdának.

Erősebb lesz a pörgetés, az ellenfél térfelére jutó labda a felpattanás után laposabb ívben halad, amelynek fogadása sokkal nehezebbé válik.

- A backhandpörgetés sokkal hatékonyabban végezhető, ez egészen kiemelkedő előnye a GB Science ütőnek. (Erre lesz építhető egy egészen új játékstílus.)

- Igaz ez az oldalpörgetésekre is, ami még nagyobb labda elkanyarodást - "kiflit" eredményez - (Jónyer István világbajnok egyik látványos ütésfajtáját, a " Jónyer kifli"-t).

1.3.4. A védekező mozdulatnál (nyesés) mindkét oldalirányban (fonák-tenyeres)

4,5 cm-rel távolabbi labdák érhetők el vele.

2. A GB grip (markolat) előnyei:

A GB grip - az alján lévő horogszerű, visszahajló ívvel- az egész ütő lelke!

E nélkül a horog nélkül, az eltolt tengelyű ütőlap előnyei, nem biztosíthatóak!

2.1. Ez olyan markolat kialakítást (GB grip) tett lehetővé, mely a kézmérethez igazodva, olyan laza fogást biztosít, hogy az ütőnyél szorítása nélkül, akár kinyitott tenyérrel is, teljesen ellazított izmokkal lehet az ütővel megütni a labdát, az ütőt szorító görcsös mozdulat nélkül, amely erős szorításra azért van szükség a régi típusú ütőknél, nehogy kirepüljön az ütő a kézből, ütés közben.

Ezt az ellentmondást küszöböli ki a GB grip, az ütő egyidejű, görcsös szorítását, és az ellazított csuklótartást, amely pedig a labda finom, pontos irányításához kellene.

(Ugyanis, az asztaliteniszben minden ütésfajta a testtől eltávolodó, elhajító mozdulat, amely miatt az ütőt görcsösen szorítani kell játék közben.)

2.2. A GB grip kézhez igazodó, anatómiailag megtervezett alakja biztosítja azt, hogy:

- a kéz nem mozog az ütőnyélen, az ütő a nyél szorítása nélkül tartható.

- a GB grip markolatot nem lehet rosszul megfogni. Ennek az utánpótlásképzésben van nagy jelentősége, mert a kezdőket nem kell napjában többször figyelmeztetni a helytelen ütőfogás miatt.

- így az alaptechnikákat hamarabb és jobban tudják elsajátítani

- az eltolt ütőfej miatt a csukló természetes állapotban maradhat, mert az ütő lapja szinte természetes folytatása az alkarnak

- könnyebb az érzékelés, (a labdaérzékelés)

- tisztábbak a labdafogások a megnövekedett találati út miatt

- a stabil ütőfogás, amit a GB Science ütő biztosít, nagy előnyt jelent a mai gyors asztal melletti játékban a sok oldalváltás miatt (fonák -tenyeres - fonák), amikor ezredmásodpercek alatt kell jól reagálni az ellenfél ütéseire

- a gyors oldalváltások ( fonák -tenyeres - fonák ) során az ütések gördülékenyen végezhetőek el, az agy jelentős leterhelése nélkül. ( Mivel stabilan tartható az ütő.)

3. Együttes előnyök (ütőlap eltolása+GB grip)

3.1. Az ütő egyensúlya:

Ellentétben az eddig használt tengelyszimmetrikus ütőkkel, a GB Science ütő egyensúlyban tartása, lényegesen könnyebb, a GB grip markolat segítségével, mind alaphelyzetben, mind játék közben.

Ez nagyon fontos szempont, az egyre nehezebb ütőborítások miatt (szoftok), a jelentősen fejnehézzé vált ütők használata során.

A szofttól fejnehézzé vált ütők a GB Science ütőknél kifejezetten előnyösek, mert ütések közben az ütőt visszatartja a kézből való kirepüléstől az alsó horogszerű ív, a markolat végén,

(és így egyáltalán nem kell szorítani a nyelet) és nagyobb erejű ütéseket lehet végezni, ami nagyobb sebességű labdákat eredményez.

Ellentétben az eddig használt ütőkkel, ahol kifejezetten hátrányos, ha fejnehéz az ütő, mert minél nehezebb az ütő, annál jobban kell szorítani a nyelet, hogy ki ne essen a kézből, elmerevítve a kéz izomzatát, ami által az ütések nehezebben irányíthatók.

(Ezen, még az egyre könnyebb ütőfákkal sem lehet segíteni, mert azok tehetetlenségi nyomatéka egyre kisebb lesz, az ütőfák súlyának csökkenése miatt, valamint törékennyé válnak az ütőlapok- kisebb labdasebesség, kisebb pörgető képesség, és kisebb labdakontroll.)

3.2. Szerva és szervafogadás előnyei:

3.2.1. Az adogatás (szerválás): előny a GB Science ütővel való adogatásnál az, hogy a labda jó eltalálásához nem kell természetellenes kéztartásban lefeszített kézfejjel szerválni sem fonák, sem tenyeres oldalról, mert az eltolt fejű GB ütőlap lejjebb nyúlik a hagyományos ütőnél, és a markolatot sem kell erősen szorítani.

Ezáltal könnyebben lehet nagyobb pördületeket adni a labdának minden irányban, amely a szervafogadást nehezebbé teszi.

3.2.2. Adogatás fogadás (szervafogadás):

A rövid (háló mögé érkező) szervák fogadása lényegesen könnyebb a GB Science ütővel, mert mélyebben lehet alányúlni a labdának az eltolt fejű ütőlappal

(lásd: az asztalfeletti labdák indítása 1.3.1.)

3.3. Könnyebb a droppolás (az asztal fölötti játéknál) a 4.5 cm-rel eltolt ütőlap előnyéből következően, a mindkét irányban 4,5 cm-el megnövekedett hatótávolság miatt.

(lásd: 1.3.)

4. GB ütők sportorvosi előnyei: GB fogóval együtt

4.1. A belső kézsérülések (in, izom) megelőzhetők a GB Science ütővel való játék esetén. Ugyanis az eddig használt ütőknél, az ösztönösen kialakult, hibás kéztartású (természetellenesen lefeszített kézfejű) ütések miatt sok sérülés történt (csukló, alkarizomzat). Lásd: 1.2. és 2.2.

4.2. A GB markolat nyújtotta stabil ütőfogás kizárja a lehetőségét, (a manapság elterjedt) ütőforgatásból eredő felesleges agyi leterhelésnek, és megengedi, a csak a játékra való koncentrálást. (Ugyanis, az agynak állandóan, külön döntéshozó állapotban kell lennie, és döntenie kell, ami jelentős energiát fogyaszt el, hogy a játékos mikor, melyik ütőoldallal üsse meg a labdát, amely idő előtti elfáradáshoz vezet, és mérkőzések elvesztését eredményezheti.)

5. GB ütőfák: nemzetközi minőségűek, a teszteléseket végző szakemberek

(edzők és játékosok) megegyező véleménye alapján.

6. Nyél: natúr, felületkezelés nélküli, így jó nedvszívó képességgel rendelkezik,

és az izzadó tenyérben nem csúszkál, ezáltal stabilan végezhetők el az ütések.

6.1. A nyél alakja: 2 fél alaptípusban (keskenyebb, szélesebb) készíthető

6.2. Nyélpofák vastagsága:

a versenysportban 3 féle vastagságban készülhet

(vékony, közepes, vastag), így a versenysportban teljesen a kézhez igazodó nyelek készíthetők a különböző vastagságú nyélpofák felhasználásával.

6.3. Becsiszolások:

A versenysportban a még komfortosabb ütőtartás biztosítása érdekében 3 féle becsiszolási mód alkalmazható:

- Hüvelykujj ív

- Kisujj ív

- Tenyérpárna

6.4. Az ütőfogó (GB grip) méretei: 4 féle (gyerek, női, férfi, erős férfikéz) méretvétel